Прокуратурата на Република България получи антинаградата Катинар на Програма Достъп до

...
Прокуратурата на Република България получи антинаградата Катинар на Програма Достъп до
Коментари Харесай

Прокуратурата получи антинаградата ``Катинар`` за системни откази да дава информация на обществото |

Прокуратурата на Република България получи антинаградата " Катинар " на Програма Достъп до информация.

Антинаградата е в категория „ Институция, която не извършва отговорностите си по ЗДОИ и нарушава правата на жителите " и се връчва за " безапелационното капсуловане към обществеността посредством систематичните отводи да дава информация по Закона за достъп до социална информация и изборното разпространение на информация, като постоянно разнообразни данни остават скрити, даже и за търсещите информация публицисти, макар публичния интерес ".

Прокуратурата е номнинирана за антинаградата от журналиста от вестник " Сега " Доротея Дачкова. В обосновката си за номинацията Дачкова показва:

" Затварянето на държавното обвиняване стартира по времето на основния прокурор Сотир Цацаров, само че и приемникът му Иван Гешев продължава да следва и даже задълбочава тази линия. Затова считам, че прокуратурата заслужава за следващ път да бъде отличена с антинаграда за достъп до информация.

По заявки на БХК да вземем за пример е отказана информация за: данни за наказателните производства и наказаните и оправдани лица за закононарушения, осъществени от расистки и ксенофобски подбуди; формираните инспекции в прокуратурата във връзка със случаите на гибел на деца в домове за деца с увреждания; актовете на административния началник на Софийска районна прокуратура, с които е регламентиран вътрешният ред за реализиране на достъп до преписките; информация, обвързвана с необятно прокламираното от прокуратурата осъществяване на борба с така наречен „ битова престъпност " ; информация по отношение на фактическата стойност на изказванието на основния прокурор по предаването „ Панорама " на Българска национална телевизия, че в България има 95 % неоправдателни присъди от всички случаи, формалния текст на български език на писмото на прокуратурата до ЛИБЕ от септември 2020 г.; документите (становища и сравнителноправен разбор, направени от консултанти на основния прокурор, както и отчета на работна група прокурори), въз основа на които основният прокурор внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в НПК; напътствието на основния прокурор за организацията на осведомителната активност в прокуратурата и информация, касаеща следствията на принуждение в местата за отнемане от независимост и задържане под стража. "

Антинаградата " Вързан ключ " за  " най-абсурден и/или комичен случай за достъп до информация " тази година се присъжда на Държавен фонд „ Земеделие “ - " за неуместната процедура да се отхвърля информация, която е оповестена, вместо да се насочи заявителя към мястото на издание ".

Програма Достъп до информация показа годишните си награди за принос в региона на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Церемонията се организира за повторно онлайн, с присъединяване на близо 80 жители, публицисти, представители на цивилен организации и на държавни институции.

Наградата „ Златен ключ ” в категория „ Гражданин, употребявал най-активно правото си на информация “ се присъжда на Николай Неделчев от София за " упоритото и резултатно потребление на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на каузи по негови заявки обществото научава претекстовете за прекратяването на инспекцията в тази ситуация, станал прочут като „ ЦУМ-гейт “, лист на делата за „ къщи-за-тъщи “, които Държавен фонд „ Земеделие “ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до отчетите по инспекции на ски-зона Банско основава казус в правосъдната процедура в интерес на търсещите информация. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР